Inzamelingsactie: Nederland staat op tegen kanker op NPO 1

Inzamelingsactie: Nederland staat op tegen kanker op NPO 1

Woensdag 19 augustus 2020 vindt de 10e editie van Nederland staat op tegen kanker plaats met Frits Sissing. Dit is een jaarlijkse live tv show vanaf meerdere locaties vanuit Nederland, bedoeld als inzamelingsactie voor KWF Kankerbestrijding. Het programma “Nederland staat op tegen kanker” is vanaf 20.30 uur te bekijken op Nederland 1. Zowel onbekende als bekende Nederlanders komen in actie en delen hun persoonlijke verhaal. Ze staan op tegen kanker en voor hun dierbaren. Met Louis van Gaal, Ivo Niehe, Hugo de Jonge, Floortje Dessing en vele anderen.

Steeds meer mensen leven met kanker

Of je nu zelf kanker hebt, of iemand om wie je geeft, kanker ontwricht levens. De gevolgen zijn vaak overweldigend voor zowel je lijf als mentaal. Voor je lijf: die de behandelingen en stress moet doorstaan. Impact mentaal: hoe je je voelt, de druk, de angst en de strijd. Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben tijdens en na de behandeling klachten. Hier wordt tijdens de tv show "Nederland staat op tegen kanker" ook over gesproken. De meest voorkomende klachten gaan over:

  • Psychisch/emoties zoals somberheid, angst of onzekerheid.
  • Huidklachten.
  • Vermoeidheidsklachten.

Emoties zoals somberheid, angst of onzekerheid

In de periode dat je kanker hebt of in de periode erna, kan het moeilijk zijn om hulp te zoeken. Je kunt tegengehouden worden door verschillende gedachten. Je vraagt je misschien af of psychische hulp wel echt nodig is. Je relativeert je klachten misschien door te denken dat het zo erg niet is en het wel goed komt. Maar eigenlijk is het best normaal dat je er doorheen zit.

Er zijn mensen die lang rond blijven lopen met klachten, verdriet en stress. Je loopt er misschien al zo lang mee rond, dat je zelf niet meer doorhebt of beseft hoeveel invloed de klachten op je leven hebben. De meest voorkomende klachten zijn piekeren, slaapproblemen, angst gedachten en andere mogelijke uitingen van stress. Erover praten met een professionele zorgverlener kan heel fijn zijn.

Huidklachten

De huidklachten die kunnen ontstaan als je kanker hebt en chemo ondergaat zijn: een droge huid, kloven, een schilferige huid en een huid die overgevoelig is. Als je te maken hebt met kanker, is je huidverzorging misschien het laatste waar je aan denkt. Er zijn echter belangrijke redenen waarom je de huid gedurende deze tijd gezond moet houden. Een droge en gevoelige huid is vatbaar voor eczeem, irritaties of jeuk. Wat kan leiden tot zweren en mogelijk infecties – en dat is het laatste wat je nodig hebt bovenop al het andere waar je mee te maken hebt. Daarnaast kunnen de klachten zorgen dat je minder goed in je vel zit. De Sooth Face & Body Crème kan je helpen in deze periode. De crème is 100% natuurlijk en ondersteunt het herstel van je huid.

Vermoeidheidsklachten

Als je kanker hebt kun je tijdens de behandelingen of de periode erna last hebben van extreme vermoeidheid. Vermoeidheid kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt, het kan je volledig overvallen. De vermoeidheid kan maanden maar ook jaren aanhouden. Ook bij mensen die kankervrij verklaard zijn. Heb jij last van vermoeidheid bij kanker? Blijf hier niet mee lopen. Het KWF adviseert om bij vermoeidheidsklachten erover te praten, bijvoorbeeld met je huisarts. Deze kan je een doorverwijzing geven. Op de website kanker.nl kun je zelf zoeken naar begeleiding en zorg bij jou in de buurt.

Een dierbare heeft kanker

Krijgt iemand kanker, dan staat zijn leven op z’n kop. Maar niet alleen van degene die kanker heeft, ook die van zijn dierbaren. Kanker heb je niet alleen. Je familie, partner, vrienden of kennissen kunnen veel steun geven. Maar hoe gaan zij om met het feit dat hun dierbare kanker heeft? Vaak blijkt dat zij zich sterk kunnen houden maar dat zij vaak ook veel stress ondervinden en zich down voelen. Waarschijnlijk vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen als een dierbare kanker heeft, zij zijn immers niet degene om wie het draait.

Het kan juist heel belangrijk zijn om in deze periode met elkaar te blijven praten. Als partners onderling maar ook als gezin of samen met andere dierbaren. In veel situaties willen we elkaar meestal niet belasten met negatieve emoties. Hierdoor kun je de neiging hebben om je (negatieve) gevoelens of angsten voor jezelf te houden. Maar misschien wil de ander niet ontzien worden en voelt het niet praten en delen van gevoelens juist onprettig. Daarom het advies, blijf praten over alles: angsten, verwachtingen, wensen en hoe je je voelt. Met elkaar communiceren zorgt voor begrip en maakt het makkelijker om elkaar te (blijven) steunen.

De verhalen over kanker in Nederland staat op tegen kanker

Tijdens de tv show worden veel verhalen verteld over kanker, door mensen die het zelf hebben gehad en ook hun dierbaren. De show van voorgaande jaren lieten bijvoorbeeld het verhaal zien van Nicolette Kluijver, die in 2017 kreeg te horen dat ze longkanker had en nog altijd volschiet als ze hierover praat. “Dat ik longkanker had wilde ik toen niet naar buiten brengen. Ik niet wilde dat mijn dochtertje op het schoolplein zou horen dat haar moeder doodgaat.” Nicolette werd met spoed geopereerd, waarbij een halve long werd geamputeerd. ”Ik zal nooit meer helemaal de oude worden, want ik weet hoe vergankelijk het leven is.” Lees meer over haar verhaal op Libelle.nl

Maar ook verhalen over hoe je graag positief wilt zijn maar je het ook serieus wilt nemen. Hoe het voelt als de toekomst onder je voeten weg geslagen wordt. Hoe je je kan voelen als je kankervrij verklaard wordt. Hoe het is om als kind je vader of moeder te zien met kanker. Stuk voor stuk verhalen uit het hart.

De opbrengsten van de live tv show Nederland staat op tegen kanker

De opbrengsten die voortkomen van de tv show, wordt besteed aan het behalen van de missie van het KWF: “minder mensen die kanker krijgen, meer mensen die genezen en meer mensen die beter leven met en na kanker. Omdat er zoveel is om voor te leven.” KWF kankerbestrijding doet dit onder ander door onderzoek te financieren, bevolkingsonderzoeken en door middel van informatievoorziening. Kijk de live show, Nederland staat op tegen kanker, met verhalen en optredens van bekende artiesten woensdag 19 augustus 2020 op NPO 1.