Huidverzorging bij chemo

huidverzorging bij chemo

 

Waarschijnlijk ben je op deze pagina omdat jij of iemand in je omgeving last heeft van zijn huid, als bijwerking van een behandeling tegen kanker. Of het nu gaat om chemotherapie, immuuntherapie of andere therapieën en medicijnen. En je bent niet de enige. Huidklachten tijdens een behandeling tegen kanker komen vaak voor, soms al na de eerste behandeling. In dit artikel leggen we eerst uit wat er met je huid gebeurt tijdens chemo, welke beschermende rol je huid speelt, wat je het beste kunt vermijden qua huidverzorging bij chemo en hoe je je huid op een goede manier kunt verzorgen.

Soort huidklachten tijdens chemo

Door chemo kan de huid extreem droog, ruw en overgevoelig worden. Daarnaast kan de huid gaan jeuken en kunnen er vervelende schilfers en bultjes ontstaan. Huidklachten kunnen een grote impact hebben. Je kunt je er onaantrekkelijk door gaan voelen. Maar het is niet alleen cosmetisch, huidproblemen zorgen ook voor fysieke en emotionele problemen. Het kan pijn of stress veroorzaken. Blijf dus vooral niet te lang rondlopen met huidklachten.

Als je een zoektocht start naar een goede huidverzorging tijdens chemo, zul je veel middelen tegenkomen die harde ingrediënten bevatten en een sterke geur hebben. Hierdoor worden de klachten vaak erger en de onzekerheid nog groter. Soms kun je een crème voorgeschreven krijgen maar die mogen vaak maar kort gebruikt worden. Dan ben je weer terug bij af. Daarom leggen we je graag meer uit over huidverzorging bij chemo en helpen we je hopelijk zo de bomen door het bos te zien.

  

Wat gebeurt er met je huid tijdens chemo?

Om te begrijpen hoe belangrijk een goede huidverzorging bij chemo is, leggen we je eerst graag uit wat er gebeurt met je huid tijdens chemo. Chemotherapie tast de snel delende cellen in je lichaam aan. De huid bevat deze snel delende cellen en worden dus ook aangetast door de chemo. Normaal gesproken, produceert je lichaam continu nieuwe cellen die omhoog worden geduwd naar de oppervlakte van je huid. Tijdens chemotherapie worden er minder nieuwe cellen aangemaakt. Je huidmicrobioom (de goede bacteriën op je huid) raakt uit balans. Je huid wordt daardoor dunner, droger en kwetsbaarder.

Doordat de huidproblemen door de chemo worden veroorzaakt gaat dit meestal niet vanzelf over, ook niet als je klaar bent met chemo. Dit kan zorgen voor pijn, irritaties en zelfs kloven aan je huid. Huidverzorging bij chemo kan een belangrijke rol spelen om de huid weer zacht en soepel te maken.

Delen van de huid die gevoelig zijn voor chemo zijn je:

 • Gezicht
 • Handen
 • Armen
 • Benen
 • Voeten
 • Hoofdhuid (zeker bij haarverlies)

 Video: huidverzorging bij chemo

 .

Je huid beschermt je 

De huid op je lichaam is een van je grootste organen. Je huid heeft een belangrijke functie: het biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf (zoals zon, vuil, bacteriën en virussen). Dit noemen we de barrièrefunctie. Als je een behandeling tegen kanker ondergaat, is het sterk houden van deze barrièrefunctie van je huid heel belangrijk. Chemo maakt je immuunsysteem namelijk kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Iets waar je huid je mee helpt als barrière. Een wondje kan hierdoor een grotere risico zijn. Het gebruiken van goede verzorgingsproducten bij chemo, die helpen je huid sterk te houden, kunnen daarom een groot verschil maken. 

Huidproblemen hebben veel invloed op de behandeling tegen kanker

Huidverzorging bij chemo speelt een belangrijke rol, ook al is deze vaak onderbelicht. Door chemotherapie kan je huid veranderen en kunnen er huidproblemen ontstaan. Er is onderzoek gedaan onder mensen die een behandeling tegen kanker (hebben) ondergaan en ze gevraagd naar huidproblemen. 67% van hen gaf aan dat de huidklachten erger waren dan ze hadden verwacht. In sommige zelfs zo erg, dat ze willen stoppen met de behandeling. Huidverzorging tijdens chemo is dus geen overbodige luxe! We raden je wel aan om hiervoor zachte, vegan en natuurlijke producten te kiezen. Het is belangrijk dat ze je huid hydrateren en helpen herstellen. De Sooth Face & Body crème is speciaal gemaakt voor mensen die chemotherapie ondergaan.

 

Rode huid en schilfers  Droge en ruwe rode huid  Rode, droge, jeukerige huid

Voorbeelden van zeer droge, rode en ruwe huid. Met schilfers en die jeukt

 

Huidverzorging tijdens chemo, vermijd deze handelingen en producten

Als je last hebt van huidproblemen door een behandeling tegen kanker, is het heel belangrijk een aantal verzorgingsproducten bij chemo te vermijden. Gebruik geen geparfumeerde crèmes en bodylotions. Vermijd daarnaast synthetische ingrediënten als parabenen, SLS, SLes, BHA.

Naast ingrediënten is het ook belangrijk om te letten op de verpakking: gebruik liever geen crèmes in potjes. Hier kunnen sneller bacteriën inkomen. Tubes of pompflessen hebben vanwege een betere hygiëne de voorkeur.  

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te ruw met je huid om gaat. Ga juist zachtjes met je huid om, douche kort en dep je huid droog. Gebruik geen zeep of scrubs (ook niet bij schilfers). De huid is heel kwetsbaar, dus het is belangrijk om de huid te kalmeren en hydrateren.  

Huidverzorging bij chemo is een vak apart! 

Welke huidverzorging bij chemotherapie je huid kan helpen Er is een enorme markt aan producten en crèmes. Maar als je huid is aangetast door een behandeling tegen kanker is deze heel gevoelig en kwetsbaar. Het is een van de meest lastige huiden om een crème voor te maken omdat ingrediënten snel een reactie geven op de huid.

Je hebt dus echt een goede huidverzorging tijdens chemotherapie nodig, die kan helpen om je huid zacht en soepel te houden. Belangrijk is dat de crème, om te beginnen, natuurlijk en parfumvrij is.  

Om de weerstand op te bouwen en je huid te beschermen kan je het beste kiezen voor producten die baobab olie en prebiotica bevatten. Baobab zit vol goede vitamine en omega 3 die helpen je huid te herstellen en beschermen. Prebiotische huidverzorging helpt om de huid weer in balans te brengen. De Face & Body crème van Sooth is hier een goed voorbeeld van.  Tips huidverzorging bij chemotherapie Wees mild voor je huid  Was je huid voorzichtig 

Tips huidverzorging bij chemotherapie

 • Wees mild voor je huid 
 • Was je huid voorzichtig 
 • Vermijd irriterende stoffen en producten 
 • Draag geen knellende kleding 
 • Kies voor verzorgingsproducten die in een tube of pompfles zitten 
 • Smeer je huid meerdere malen per dag in