Wat is het microbioom van de huid en wat doet het?

Wat is het microbioom van de huid en wat doet het?

Je huid is een van je grootste organen. Het vormt een beschermende laag tussen de omgeving waarin je leeft en de rest van je lichaam. In de wereld van huidverzorging wordt er steeds vaker gesproken over het microbioom en de huidflora. Het zijn misschien nog onbekende termen maar gelukkig wel vrij makkelijk uit te leggen. En dat is maar goed ook, want ondanks dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog, mogen ze niet vergeten worden! Ze zijn namelijk een zeer belangrijk onderdeel bij het herstellen en behouden van een gezonde huid.

Onze huid is bedekt met een beschermende huidflora, hiermee worden alle micro-organismen op de huid bedoeld. Op het huidoppervlak zijn van nature, miljarden bacteriën permanent aanwezig, een ecosysteem. De goede bacteriën op je huid behoeden je huid tegen slechte invloeden van buitenaf.  Bij je geboorte begint de huid al met het opbouwen van een natuurlijk, levend ecosysteem. Dit systeem blijft actief en past zich constant aan gedurende je leven.  

Wat is het microbioom van de huid?

De huidflora vormt het huidmicrobioom, het zijn de natuurlijk voorkomende bacteriën die je huid van top tot teen bedekken. Je kunt ze niet zien of voelen maar de verschillende bacteriën spelen samen een belangrijke rol. Zo houden ze je huid mooi, ondersteunen ze het immuunsysteem en vormen ze een beschermlaag voor je huid. Naast een aantal identieke kenmerken, is je microbioom vooral uniek en persoonsgebonden, net zoals je vingerafdruk. Dit komt omdat je leefomgeving, levensstijl, genetica, voeding en omgeving invloed hebben op de samenstelling van je huidmicrobioom. Ook is het huidmicrobioom niet overal op je lichaam hetzelfde. Dit komt door het verschil in zuurtegraad, vochtigheid, zout- en talggehalte. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld droge plekken op je benen hebt maar hier verder op je huid geen last van hebt.

Wat doet het microbioom voor je huid?

De staat en het welzijn van jouw huid is afhankelijk van de natuurlijke balans van je huidmicrobioom. Voor een mooie en veerkrachtige huid is een evenwichtig en divers microbioom dus belangrijk. Je huid wordt constant blootgesteld aan interne en externe factoren die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van je huid. Het huidmicrobioom beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf, zoals zon en vijandige organismen. Maar het helpt je ook de pH-waarde (zuurtegraad) van je huid te reguleren. Daarnaast produceert je microbioom voedingsstoffen, enzymen en essentiële lipiden die belangrijk zijn voor de gezondheid van je huid.

Wat gebeurt er als je microbioom uit balans is?

Verstoring van de balans van het huidmicrobioom kan ervoor zorgen dat er ontstekingsziekten ontstaan, zoals eczeem en psoriasis. Daarnaast kan het leiden tot een droge, gevoelige huid en kwetsbare huid, met als gevolg irritatie, roodheid, kloven en jeuk. Er zijn een aantal dingen die invloed hebben op de balans van je microbioom. Dit zijn bijvoorbeeld leeftijd, medicijngebruik, stress en sommige verzorgingsproducten. Harde ingrediënten in verzorgingsproducten, kunnen invloed hebben op hoe goed bacteriën op je huid hechten. Ze hebben hierdoor dus direct invloed op de balans van je huidmicrobioom. Terwijl een goede balans juist zo belangrijk is om je huid in goede conditie te houden.

Het microbioom van de huid wordt ook beschadigd door chemotherapie

Het huidmicrobioom ondersteunt veel processen die voor je huid noodzakelijk zijn om gezond en veerkrachtig te blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat alles wat je huid beïnvloedt ook effect kan hebben op je microbioom, zo ook chemotherapie. Vandaar dat door chemo je huid kan gaan veranderen. Een veel onderzochte bijwerking van chemotherapie is de verstoring van de darmflora. Mensen die behandeld worden met chemo krijgen vaak van hun arts het advies om prebiotica te gebruiken ter ondersteuning van deze flora. De huidflora en het huidmicrobioom is vergelijkbaar met de darmflora. Onderzoek laat zien dat de huid (beschadigd door chemo) ook kan profiteren van verzorgingsproducten waar prebiotica aan toegevoegd is.

Zachte verzorging met Sooth

Voor Sooth zijn alle ingrediënten 100% natuurlijk, vegan en met zorg uitgezocht. We zijn op zoek gegaan naar dé zachtste ingrediënten die je huid en haar microbioom helpen om weer in balans te komen en te blijven. Om dit te bereiken zitten er vier écht zachten ingrediënten in de Sooth Face & Body Crème.  

  • Prebiotica helpt je huid en microbioom terug te keren naar haar evenwichtige en gezonde toestand. 
  • Plantaardige lipiden zijn vetten die ook van nature aanwezig zijn in je huid. Het helpt je huid snel herstellen en maakt je huid zacht.  
  • Boabab olie versterkt je huidbarrière, die meestal verstoord is bij een droge huid. Het helpt je huid te hydrateren en gehydrateerd te houden. 
  • Glycerine zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt zodat deze soepel blijft.   

 Foto door Nycolle Suabya via Pexels

★★★★★
★★★★★
★★★★★
★★★★★

Sooth Huidverzorging

v Voor normale tot zeer droge huid

v 100% Natuurlijke ingrediënten

v Parfumvrij en vegan

v Met huideigen stoffen voor het beste resultaat

v Veilig voor mensen die chemo ondergaan

v Voor overdag en ’s avonds

Shop nu