De invloed van chemotherapie op ons huidmicrobioom

De invloed van chemotherapie op ons huidmicrobioom

Chemotherapie is een levensreddende behandeling voor velen, maar het brengt ook een minder besproken bijwerking met zich mee - de impact op onze huid. Als Cosmetic Scientist van Sooth ben ik me terdege bewust van hoe de huid, ons grootste orgaan, lijdt onder deze krachtige medicijnen.

De onzichtbare wereld op en in onze huid: ons microbioom.

Ons hele oppervlak is bedekt met micro-organismen. Ons meer bekende darmflora, maar ook de longen, genitaliën, mond en de rest van de huid hebben hun eigen flora. Onze huidflora, het huidmicrobioom, bestaat uit miljoenen micro-organismen die ons beschermen en voeden.

Dit microbioom, een complex ecosysteem van bacteriën, schimmels en virussen, maar ook mijten, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Het helpt ons immuunsysteem te reguleren, beschermt tegen indringers en is beter dan welke crème dan ook om je huid gezond, soepel en gehydrateerd te houden. 

Chemotherapie: het effect op de huid

Chemotherapie, hoewel effectief in het bestrijden van kanker, kan echter verwoestend zijn voor het huidmicrobioom. Uit recent onderzoek blijkt dat deze behandelingen de diversiteit en overvloed van de micro-organismen op onze huid aanzienlijk kunnen veranderen. Dit kan leiden tot een reeks huidproblemen, variërend van droogheid en irritatie tot ernstigere aandoeningen zoals atopische dermatitis. (Bron: Brazilian Journal of Development 2020; v.6, n.11).

De verlichting: Prebiotica

In deze moeilijke tijden is er echter hoop. Prebiotische crèmes, zoals die van Sooth, bieden een veilige haven voor ons huidmicrobioom. Deze crèmes bevatten voedingsstoffen die selectief de groei en activiteit van gunstige micro-organismen op de huid stimuleren.

Door het herstellen van de balans van het microbioom, kunnen deze crèmes helpen de huidbarrière te versterken, ontstekingen te verminderen en de algehele huidgezondheid te verbeteren. 

Als iemand die dicht bij de gemeenschap van kankerpatiënten staat, heb ik uit de eerste hand gezien hoe levensveranderend deze crèmes kunnen zijn. Ze bieden niet alleen fysiek comfort, maar ook een gevoel van normaliteit en controle in een anderszins onvoorspelbare reis.

Sooth Care om je huidmicrobioom te helpen

Chemotherapie is een strijd op vele fronten. Terwijl we vechten voor het leven, moeten we ook vechten voor de kwaliteit ervan. Door het ondersteunen van ons huidmicrobioom met prebiotische crèmes zoals Sooth, nemen we een belangrijke stap in de richting van dat doel. Laten we deze strijd samen aangaan, met zorg, steun en de kracht van de wetenschap aan onze zijde.

★★★★★
★★★★★
★★★★★
★★★★★

Sooth Huidverzorging

v Voor normale tot zeer droge huid

v 100% Natuurlijke ingrediënten

v Parfumvrij en vegan

v Met huideigen stoffen voor het beste resultaat

v Veilig voor mensen die chemo ondergaan

v Voor overdag en ’s avonds

Shop nu