Hoe voorkom je dat je aan microplastics of microbeads wordt blootgesteld?

Hoe voorkom je dat je aan microplastics of microbeads wordt blootgesteld?

We horen steeds meer over de invloed die plastic heeft op de natuur. Ook in verzorgingsproducten kunnen plastic deeltjes verwerkt worden die weer terecht komen in de natuur en deze vervuilen. Dit worden microbeads of microplastics genoemd. Microplastic vind je bijna overal en velen van ons maken zich hier zorgen om. Want deze kleine deeltjes van plastic kunnen zowel je gezondheid als het milieu aantasten. Maar hoe kun je voorkomen dat je onnodig aan microplastics of microbeads wordt blootgesteld?

Beat the Microbead

Een internationale organisatie die zich inzet tegen het gebruik van microbeads en microplastics is “Beat the Microbeat.” Zij controleren of producenten van verzorgingsproducten wereldwijd deze vorm van plastic gebruikt voor hun producten. Ze hebben een lijst samengesteld met in totaal 520 microplastic ingrediënten. Merken en bedrijven die geen microplastic ingrediënten in hun producten gebruiken, mogen het Zero Plastic Inside-logo dragen. Dit logo maakt in één oogopslag voor de consument duidelijk dat een product gegarandeerd 100% vrij is van microplastic ingrediënten.

Wat zijn microbeads of mircoplastics?

Het gaat om kleine of versnipperde stukken plastic die kleiner zijn dan 5 mm. Dit worden microbeads of microplastics genoemd. Deze minuscule plastic deeltjes worden opzettelijk toegevoegd aan verzorgingsproducten als emulgatoren, als scrub deeltjes of gewoon als goedkope vulstoffen. Er zijn aanwijzingen gevonden dat deze stoffen een negatieve uitwerking hebben op onze gezondheid. Sommige additieven in plastic worden als extreem schadelijk beschouwd voor de mens en het milieu.

Waarom zijn microplastics een probleem voor je gezondheid?

Er zijn consistent aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kunststoffen en de additieven daarin kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. De plastic deeltjes zijn zelfs terug gevonden in menselijke uitwerpselen. Een voorbeeld van een ingrediënt is Ftalaten. Het is een groep chemicaliën die in honderden verzorgingsproducten voorkomen, zoals huidverzorging, nagellak en haarsprays. Deze chemicaliën zijn bekende hormoonontregelaars en kunnen hormoongerelateerde kanker veroorzaken. Geen wonder dat de gezondheidseffecten van plastic, een grote zorg is.

Waarom zijn microplastics een probleem voor het milieu?

Microplastics zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Ze zijn dan ook onmogelijk om op te ruimen. Microplastics komen veel voor in onze oceanen en rivieren. Maar ook in de lucht en in de grond zijn deze kleine deeltjes plastic terug te vinden. Het komt hierdoor zowel in de voeding van dieren terecht als in die voor de mens. De negatieve effecten op het milieu en onze natuur zijn hierdoor erg duidelijk zichtbaar en vormen hiermee een bedreiging.

Sooth is 100% microplastic vrij

Sooth is als producent van natuurlijk cosmetica gecontroleerd door Beat the Microbead en we mogen met trots zeggen dat we het goedkeuringscertificaat hebben ontvangen. Sooth bevat geen microplastic (zero plastic inside). Wij dragen vanaf nu dan ook met trots het "Zero Plastic Inside" logo en garanderen dat ons product 100% vrij is van microplastic ingrediënten.

 

Foto gemaakt door Karolina Grabowska via Pexels.

★★★★★
★★★★★
★★★★★
★★★★★

Sooth Huidverzorging

v Voor normale tot zeer droge huid

v 100% Natuurlijke ingrediënten

v Parfumvrij en vegan

v Met huideigen stoffen voor het beste resultaat

v Veilig voor mensen die chemo ondergaan

v Voor overdag en ’s avonds

Shop nu