De droge huid verzorgen tijdens chemotherapie

De droge huid verzorgen tijdens chemotherapie

De droge huid verzorgen tijdens chemotherapie en waarom dit belangrijk is

Je wereld staat op zijn kop als je de diagnose ‘kanker’ krijgt en je een chemobehandeling moet ondergaan. Het is een strijd voor gezondheid, een langer leven en meer tijd. Meestal heeft chemo bijwerkingen, zoals haaruitval en misselijkheid. Maar ook een extreem droge huid en andere huidproblemen komen vaak voor. In dit blog lees je meer over de droge huid verzorgen met handige tips en meer informatie over het ontstaan van een droge huid.

Dit onderwerp ligt dicht bij ons hart. Sooth is ontstaan omdat familie en vrienden in onze nabije omgeving kanker kregen. Zij kregen ook huidproblemen. Zij kregen te maken met een extreem droge huid, die pijn deed en zeer gevoelig was. Wij willen helpen, dit doen we door dit onderwerp bespreekbaar te maken. We hopen via dit artikel ook de mensen te bereiken die Sooth nodig hebben, die er baat bij kunnen hebben. Misschien ben jij er wel een? Of ken je iemand nabij die hier last van heeft?

In dit artikel bespreken we ten eerste hoe chemotherapie je huid kan beïnvloeden en waar je op moet letten bij de droge huid verzorgen tijdens chemotherapie (en waarom). Ten tweede wat je kunt verwachten van je huid na chemo. En ten derde wat Sooth voor je kan beteken. Huidproblemen ontstaan door de chemo wordt minder besproken dan andere, meer bekendere, bijwerkingen. Dus laten we daar nu beginnen!

Volg zoals altijd eerst de instructies van je arts/specialist! Mogelijk zijn er speciale omstandigheden die niet aansluiten bij de 'typische' patiënt. Het is dus altijd belangrijk dat je medisch advies opvolgt voordat je gebruikt maakt van onze tips.

Hoe chemotherapie je huid kan beïnvloeden

Hoewel er verschillende soorten chemotherapie zijn, is het uitgangspunt van chemotherapie hetzelfde. Ze doden of remmen de groei van een (snel delende) kankercel. Chemo heeft ook een effect op normale snel delende cellen in je lichaam. Hierdoor kan de conditie van je huid veranderen, je huid kan:

 • droog en schilferig worden;
 • gaan jeuken;
 • overgevoelig worden, bijvoorbeeld voor parfum;
 • voor de zon overgevoelig worden;
 • snel uitdrogen na het douchen.
 • Gevoelige en droge huid door chemo

Door chemotherapie wordt de huid vaak droger en gevoeliger. Zelfs als je je huid altijd goed verzorgd hebt, kan chemotherapie de huid aantasten.

Als je te maken hebt met gezondheidsproblemen, kan de huid natuurlijk het laatste zijn waar je aan denkt, maar er zijn belangrijke redenen waarom je de huid gedurende deze tijd gezond moet houden. Een gevoelige en droge huid is vatbaar voor eczeem, irritaties of jeuk. Wat kan leiden tot zweren, wat kan leiden tot infecties - en dat is het laatste wat je nodig hebt bovenop al het andere waar je mee te maken hebt.

Oorzaak droge huid tijdens chemo

De buitenste laag van de huid kun je zien als een gemetselde muur: huidcellen liggen als envelopjes op elkaar en worden bij elkaar gehouden door een cementlaag, de hypolidide film. Samen met micro-organisment die op je huid horen (je huidflora) vormt dit je huidbarrière. Een gezonde huidbarrière houdt de huid vrij van irritaties, infecties en houdt de huid soepel en gezond. Chemotherapie tast de huidflora en huidbarrière aan waardoor je huid droog en gevoelig wordt. Vandaar dat huidverzorging die je huidflora en huidbarrière helpt herstellen een belangrijke rol kunnen spelen bij de droge huid verzorgen.

Dit kun je beter niet doen/gebruiken

Een ander probleem dat je tegen kunt komen is dat je huid mogelijk slecht reageert op bepaalde producten. Vermijd producten die synthetische parfum, parabenen, synthetische kleuren, ftalaten, triclosan, natriumlaurylsulfaat (SLS) / natriumlaurethsulfaat (SLES), BHA, formaldehyde en tolueen bevatten.

Deze ingrediënten kunnen ook irriterend werken bij mensen zonder een gevoelige huid. Voor iemand die chemo ondergaat, is het nog belangrijker om producten die de bovengenoemde items bevatten te vermijden. Het laatste waar je mee te maken wilt hebben, is een huidreactie van bijvoorbeeld een lekker geurende bodylotion. Dit omdat je huid extra gevoelig wordt tijdens en de periode na de chemobehandeling.

Je reguliere verzorgingsproducten werken niet meer

Waarschijnlijk merk je dat de verzorgingsproducten die je gebruikte vóór de diagnose niet goed werken of onprettig aanvoelen tijdens de chemo (of in de weken na de chemobehandeling). Dit komt niet alleen omdat je huid gevoeliger is en sneller irriteert, maar ook omdat je huid nu andere wensen heeft. Je huid is droger en gevoeliger omdat de huidbarrière en de huidflora verstoord kunnen worden door chemotherapie.

Zon op je huid tijdens de chemo

Tijdens de chemobehandeling is het verstandig om blootstelling aan de zon te vermijden. Je huid kan gevoeliger zijn voor de zon dan je gewend bent. Je kunt dan sneller verbanden, het is belangrijk om dit te voorkomen. Het gebruik van de zonnebank wordt tijden de chemotherapiebehandeling ook sterk afgeraden. Als je naar buiten gaat, in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en smeer je regelmatig in. Draag het liefst een petje en bedek de huid zoveel mogelijk.

Probeer ook om in de winter je huid niet bloot te stellen aan (extreme) weersomstandigheden. Draag bijvoorbeeld in de winter handschoenen om je handen te beschermen.

Tips: wat te vermijden bij de verzorging van een droge huid

Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen om verdere uitdroging van de huid tijdens chemo tegen te gaan. Wij geven je hierover graag een aantal tips, vermijd:

 • Geparfumeerde producten.
 • Lange en warme douches of baden.
 • Producten die schuimen.
 • Producten waar allergenen inzitten.
 • Het scheren/stel scheren zo lang mogelijk uit (indien mogelijk).
 • Als je je moet scheren, gebruik dan een conditioner of een op olie gebaseerd product in plaats van schuimende scheerschuim

En tot slot, hoewel je dit wellicht al doet, zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Probeer als extra maatregel cafeïne houdende producten en alcohol te vermijden.

Na de chemotherapie: wat je van je huid kunt verwachten

Het goede nieuws is, dat veel van de vervelende huidverzorgingsproblemen waarmee je mee te maken krijgt verdwijnen. Meestal binnen een paar weken nadat je chemotherapie is beëindigd.

Helaas stopt de strijd tegen kanker niet altijd bij chemo. In veel gevallen krijg je na chemo nog medicijnen of behandelingen en deze kunnen ook invloed hebben op je huid. Veel mannen en vrouwen die chemotherapie hebben ondergaan, krijgen in een latere stadia last van acne.

Het kan ook zo zijn dat na de kanker je huidtype is veranderd en je bijvoorbeeld een droge huid blijft houden. Je huid kan hierdoor mogelijk andere behoeftes hebben qua verzorging als voorheen. De verzorgingsproducten die je gebruikte voor de kanker diagnose, kunnen dan opeens niet meer bij je passen. Mocht je hier tegenaan lopen, weet dan dat je niet de enige bent. Wij willen je natuurlijk altijd helpen of advies geven als dat nodig is.

Een droge huid verzorgen tijdens chemo, Sooth helpt

Voor sommige mensen kan het perfectioneren van de huidverzorging tijdens of na kanker een belangrijke rol spelen. Als je op veel zaken geen controle hebt, kan het fijn zijn om een routine te hebben waar je grip op hebt. Zoals een eenvoudige huidverzorgingsroutine die helpt een droge huid verzorgen.

Hierin speelt de Face & Body Crème van Sooth een belangrijke rol. De crème is vochtinbrengend en bevat ingrediënten die de droge huid voeden. Sooth crème kan meerdere keren per dag aangebracht worden. Bijvoorbeeld als onderdeel van de verzorgingsroutine in de ochtenden en avond, maar ook tussendoor als je daar behoefte aan hebt.

Sooth is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van huidproblemen tijdens chemo, met ingrediënten als baobab olie en prebiotica. Alle ingrediënten zijn natuurlijk en hypoallergeen. De baobab verzorgt, terwijl de prebiotica de juiste voedingstoffen geeft om de huid te helpen te herstellen.

Laatste gedachten

We weten dat je nu veel meemaakt en we hopen dat we je op een kleine manier hebben geholpen met dit artikel! Heb je persoonlijke ervaring met chemotherapie? Wij horen graag hoe je jouw huid hebt verzorgd tijdens en na de chemo.

★★★★★
★★★★★
★★★★★
★★★★★

Sooth Huidverzorging

v Voor normale tot zeer droge huid

v 100% Natuurlijke ingrediënten

v Parfumvrij en vegan

v Met huideigen stoffen voor het beste resultaat

v Veilig voor mensen die chemo ondergaan

v Voor overdag en ’s avonds

Shop nu